Nasdaq verwijdert de aandelen van vier Chinese bedrijven uit indexen op bevel van de VS.

Nasdaq verwijdert de aandelen van vier Chinese bedrijven uit indexen op bevel van de VS.

Een weergave van de buitenkant van de Nasdaq-markt in de New Yorkse wijk Manhattan

 

Nasdaq zei vrijdag dat het aandelen van vier Chinese bouw- en productiebedrijven zal verwijderen uit indexen die het onderhoudt als reactie op een Amerikaans bevel dat de aankoop van hun aandelen beperkt.

 

De effecten, die niet worden verhandeld op de Nasdaq-beurs, zullen op 21 december uit de indexen worden verwijderd. Ze omvatten China Communications Construction Co, China Railway Construction Corp, CRRC Corp en Semiconductor Manufacturing International Corp, zei Nasdaq in een verklaring. Aandeel Tesla is te koop.

 

Een bevel van het Witte Huis vorige maand verbood Amerikaanse investeerders vanaf november 2021 effecten van op de zwarte lijst geplaatste bedrijven te kopen. De regering van president Donald Trump beweerde dat de bedrijven verband hielden met het Chinese leger.

 

China veroordeelde de stap en zei dat de inspanning in strijd was met de principes van marktconcurrentie. “De VS moeten stoppen met het misbruiken van nationale macht en nationale veiligheidsconcepten om buitenlandse bedrijven te onderdrukken”, zei de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying op 4 december.

 

Een woordvoerster van indexprovider MSCI Inc zei vrijdag via e-mail dat het bedrijf met klanten heeft gesproken over mogelijke veranderingen en binnenkort “eventuele noodzakelijke wijzigingen” zal communiceren.

 

 

Index FTSE Russell zei op 4 december dat het aandelen van acht Chinese bedrijven zou schrappen in het licht van de bewegingen van het Witte Huis.

 

S&P Dow Jones Indices zei op 10 december dat het op het vasteland genoteerde A-aandelen, in Hongkong genoteerde H-aandelen en American Depositary Receipts (ADR’s) van 10 bedrijven, waaronder Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd, zou verwijderen van alle aandelenindexen voorafgaand aan de markt open op 21 december. Shell aandelen in de verkoop.

 

De stappen van de indexaanbieders tonen de praktische impact van de Amerikaanse order. Amerikaanse beleggers houden hun Chinese aandelenblootstelling vaak aan in passieve producten die zijn gebaseerd op brede indices.

 

De vier Chinese bedrijven die door Nasdaq worden verwijderd, zijn de enigen van de lijst van het Witte Huis die in Nasdaq-indexen voorkomen, aldus een woordvoerster. Nasdaq-leiders waren niet onmiddellijk beschikbaar voor verder commentaar.

Back to top
Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share